Fehér karácsonyfa karácsonyra? Még szép!

Ha karácsonyfa, miért ne legyen fehér karácsonyfa?

Trendek a karácsony körül is évről-évre változnak. Na de, mire kell gondolni karácsonyi trendek alatt? Természetesen a dekorációs trendekről van szó, amelyek elsősorban a színekben, formákban és anyaghasználatban nyilvánulnak meg. Ez esetben az agyag sokszor meghatározza a stílust is. A geometrikus papírdíszek minimalista, elegáns kisugárzást kölcsönöznek az otthonunknak. A fa díszek klasszikusokat, rusztikusak és melegséget árasztanak magukból. Bár az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt fektettünk a természetességre, van, amiben érdemes ezt a szokást megtörni. Nagyon különleges például – műfenyő esetén – a fehér karácsonyfa. Igazi fehér karácsonyt varázsol az otthonunkba és jól mutat rajta tulajdonképpen bármilyen dísz. Még a fehér is! Annyira légies, elegáns és ellenállhatatlan!

Mielőtt belevetem magam a karácsony és a fehér karácsonyfa témájába, szeretnék egy érdekességet is megosztani veletek. Tudtátok, hogy a fehér karácsony mítosza Dickensnek köszönhető? Gyerekkorában megélt havas karácsonyok ihlette Karácsonyi Ének megjelenése hozta meg az emberek kedvét újra a karácsony ünneplésére, amely az ipari forradalom miatt egy kissé háttérbe szorult azokban az időkben.

Fehér karácsony fehér karácsonyfa

Az utóbbi években sajnos nem sok havat láthattunk karácsony idején, ezért nekünk kell gondoskodnunk az ünnepi hangulatról. Ezt főleg fényekkel és díszítéssel tehetjük meg. Karácsonykor a karácsonyfa otthonunk fő dísze. Ha girlandokat nem is aggasztunk a függönytartókra, karácsonyfát akkor is állítunk. Ilyet vagy olyat, igazából nem számít, csak az, hogy legyen és gyönyörködhessünk benne. Manapság már a műfenyők is jól néznek ki, egyáltalán nem kínos, ha valaki amellett dönt. A fehér karácsonyfa ráadásul nem megszokott, ezért minden vendégnek le fog esni az álla, ha meglátja a nappali közepén ragyogni. Kevés dísszel, egy-egy égősorral is nagyon szuperül tud kinézni. S abban nyilván sokan egyetértünk, hogy a karácsony a kedvenc ünnepünk és megéri a felhajtást. Nem arról van szó, hogy drága ajándékokkal halmozzuk el azokat, akiket szeretünk. A karácsony a találkozásokról szól, a nosztalgiázásról és közös vacsoráról. Sőt! A lakás közös feldíszítéséről.

Fehér karácsonyfa kicsiny otthonunkban

Édesanyámmal nálunk hagyomány, hogy együtt dekorálunk, s együtt díszítjük a fát. A férfiak dolga az, hogy befaragják a fa törzsét a tartóba és befűtsék a házat. Azóta persze elköltöztem és a dolgok kicsit megváltoztak. Sajnos nálunk nem fér el egy nagy, illatos fenyőfa, ezért kompaktabb és többször is használható megoldás mellett döntöttünk a párommal. Így beruháztunk egy luxus műfenyőre. Méghozzá fehér karácsonyfára. Nem, nem a havas hatásúra, bár azok is nagyon mutatósak, hanem a hófehérre, amiről már korábban is esett pár szó. Nagyon merész döntés volt és a párom eleinte nem hajlott rá. Végül sikerült meggyőznöm arról, hogy a fehér karácsonyfa nagyon jól fog kinézni a mi kis modern-minimalista, skandináv stílusra hajazó otthonukban. Ha majd nagyobb, kertes házba költözünk, visszatérünk az illatos fenyőkhöz, addig viszont forradalmasítjuk az ünnepi díszítést. Idén például az a terv, hogy arany-barack színű és fa anyagú díszek kerülnek majd rá. Esetleg néhány hagyományos dekoráció, amelyeket vásárokban szerezhetünk be. Ez sajnos drágább, ezért még sok győzködésre van szükség. Meglátjuk. Utoljára a nagymamán fáján láttam ilyen díszeket. Mindenféle színű, üvegből készített gömbök és jégcsapok sokasága.

Mindkét stílushoz jól dukálnak a harapható díszek. A mézeskalács figurák, szárított gyümölcsök vagy cukorkakampók. A szaloncukor az elmúlt években kissé a háttérbe szorult, ezért ezt a hagyományt is lehet, felfogjuk idén eleveníteni. A piros csomagolású édesség virítani fog a fehér karácsonyfa ágain. De igazából ez bármely díszre igaz, amelyik nem fehér. A fehér háttér ugyanis erre nagyon jó! Minden vendégünknek azonnal meg fogja ragadni a figyelmét.

Műfenyő, fehér karácsonyfa fajták

Műfenyő és műfenyő között is rengeteg különbség van. Nem csak a fehér karácsonyfa volt a cél, hanem az, hogy legalább olyan kellemes legyen a látványa, mint egy igazi fának. Tehát legyen jó sűrű. Ráadásul a műfenyők szimmetrikusak is, így könnyebb őket díszíteni, valamint nem koszolnak annyit. Nem-nem ez a legzöldebb megoldás, bár erről is lehetne vitatkozni. Alapvetően mi figyelünk erre (igyekszünk), de a hagyományokat jobban tiszteljük, ezért kizárt dolog, hogy ne ékeskedjen karácsonyfa az otthonunkban.

Tehát műfenyők. Itt is vannak különböző „fajták”. A 3D-s műfenyő a legélethűbb a jelenleg kapható műfák közül. Ezek nem hullajtják a „tűleveleket”. Ezeket általában 2D-s ágakkal dúsítják, hogy még tömöttebbnek tűnjön. Az ágak szabadon hajlíthatók, akaszthatók, ezért könnyedén szépre formálható. Használat után pedig mehet vissza a dobozba, ami könnyedén felpakolható a felső polcok egyikére. A hozzánk kerülő fehér karácsonyfa egy ékes királyi luc. Merthogy műfából – mint mi is megtudtuk – van luc, boróka, jegenye, alpesi, kanadai és ezeknek altípusai hagyományos, havas vagy akár fehér kivitelben.