Hogyan válasszunk tökéletes csaptelepeket a lakásba?

A legjobb csaptelepek idén (is)

Habár télen kevésbé építkezik az ember, sokszor mégis sor kerül rá, hogy valamilyen átalakításba kell akár a körülmények miatt is fognia. Sokan ilyenkor teljes átépítésre gondolnak, nagy felújításokra, de a legtöbbször mégis a létfontosságú kérdés nem az egy ilyen eseménynél, hogy milyenek legyen a falak, a tapéták, hogyan dekoráljuk ki a helyiséget, hanem a praktikumokra helyeződik a hangsúly. Ilyenek a csaptelepek is. Habár általában nem sok figyelmet szentelünk nekik, amikor egy helyiségbe belépünk, mégis a mindennapi életünk fontos és nélkülözhetetlen részei.

A csaptelepek fontosságáról

A csaptelepek kiválasztásánál több tényezőt is figyelembe kell venni. Habár nem tűnik nehéznek a választás, a mai marketingpiac túlzó kínálatában az ember könnyen képes összezavarodni még a legegyszerűbb felszerelések választásánál is. A csaptelepek habár egyszerűnek tűnnek, mégis egy jól megválasztott termék sokat dobhat a konyha és a fürdőszoba használatának kényelmességén, és még a számlák csökkentésére is hasznos lehet.

 Mit érdemes megfontolni a csaptelepek kiválasztásakor?

Először is, fontos tényező, hogy hány csaptelepre lesz szükségünk, és ezek milyen jellegűek. A konyhába és a fürdőszoba, a fürdőszobán belül a kádhoz, a zuhanyzóhoz és a mosdókagylóhoz is más-más típusokra lesz szükségünk. Ez nyilvánvaló különbség ugyan, mégis érdemes megfontolni a választást. Ha teljes átalakításába fogtunk a házba, összeillő darabokat is választhatunk a típusokon belül, de legalábbis a fürdőszobán belül érdemes, ha mást nem, egy színcsaládot választani.

A csaptelepek egy fontos tényezője a kényelem, amit semmiképpen nem lehet elhanyagolni. Itt figyelembe lehet venni, hogy milyen igényeink vannak, és mihez vagyunk szokva. Egyesek a kétkaros, mások az egykaros megoldásra esküsznek. Ha a modernebb változatot szeretnénk választani, és amivel spórolhatunk is, az egykarú verzió lesz a miénk, hiszen a beállítása egyszerű, és rögtön megtörténik, így kevesebb vizet folyat ki az ember feleslegesen. Ha egy jó egykarú csaptelepet megszokik az ember, akkor tulajdonképpen nem is nagyon beszélünk felesleges vízengedésről, rögtön ideális hőmérséklet folyik. Sokan mégis a kétkarú darabra esküsznek, pedig ha az embernek csak egy keze szabad, semmiképpen nem ez lesz a praktikusabb verzió. Ha valaki azonban jobban preferálja, hogy csak hideg vízben mos kezet, vagy csak forró vizet szokott sokszor engedni, ez is tökéletes darab. Sokan nőttünk fel ezekkel a készülékekkel a gyerekkori otthonunkban, és már csak a nosztalgia miatt sem szeretnénk elengedni: ehhez vagyunk szokva, eddig be is vált, miért váltanánk? Ez is lehet egy felfogás.

Mi különbözteti meg a konyhai és a fürdőszobai csaptelepeket?

A konyhai csaptelep megvásárlásakor különösen oda kell figyelnie az embernek. Számításba kell venni olyan tényezőket is a kézmosáson kívül, mint a nagyobb ételek, nyersanyagok elmosása, egy halom tányér elmosása. Mindenképpen hosszú nyakú darabot válasszunk, vagy annak megfelelő magasságban helyezzük el a csapot. Próbáljuk ki, melyik a legkényelmesebb magasság egy nagyobb edény elmosásánál, de mindenképpen olyan nagyságra szereljük a csaptelepet, hogy az fröcskölje össze az egész konyhát az öblítés során, hanem a mosogatókagyló nagyságára szorítkozzon. Milyen modern megoldás létezik a mosogatáshoz? A kihúzható zuhanyfej mindenképpen jó megoldás! A zuhanyfej képes eloszlatni a vizet annyira, hogy nagyobb felületen érje a mosott dolgot, ezáltal gyorsabban is lehet befejezni a mosogatás során az öblítést, és mivel apró vízcseppek érintik a felületet folyó víz helyett, ezért a mosás sokkal hatékonyabb lesz a főzés során is, hogyha például a zöldségek, a saláták levelei közül szeretnénk kimosni a port. Ez a leghatékonyabb megoldás akkor is, hogyha az ember aprószemű gyümölcsöt vagy zöldséget most, hiszen a vízsugár így sokkal könnyebben eljut az edény aljára is.

A fürdőszobai csaptelepek esetében nincs ilyen fontos kitétel. A lényeg, hogy a lehetőségeinkhez mérten a legjobb darabot válasszuk. Mindenképpen mérlegeljük a választás során, hogy milyen az alap vízellátás a helyiségben, egyáltalán fali-, mosdóra szerelhető- vagy önmagában álló csaptelepre lesz-e szükségünk.

A legjobb csaptelepek, amiket választhatsz

Konyhába a kihúzható zuhanyfejes, a fürdőszobába egy olyan darab a legjobb választás, amin állítható a hőmérséklet. Ez a szabályozás nem csak a költséghatékonysága miatt fontos, hanem egyben védi a gyerekeket is az égési sérüléstől. Sokan nem is gondolnák, hogy a víz is milyen könnyen égethet, pedig akire borult már rá forró leves, az tudja, milyen kellemetlen élmény a folyékony anyag miatt megégett bőr. Ha tehát nem is ilyen darabot választ az ember, mindenképpen tanítsa meg a kisebb gyerekeknek, hogy mit szabad és mit nem egy csapteleppel, még mielőtt megtörténne a baj, hiszen ez az egyik legsűrűbb kisebb balesetet okozó veszélyforrás számukra. Ha kisgyerekes házban élünk, akkor jó döntés minél egyszerűbben kezelhető csaptelepeket választani, nehogy akaratlanul is forró vizet eresszenek a gyerekek.