Milyen a genetikai vizsgálat gyógyszerhez? Érdemes kipróbálni?

Miért fontos a genetikai vizsgálat gyógyszerhez?

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez az egyik legújabb, legmodernebb vizsgálat. Ahogy telik az idő, egyre jobban megértjük az emberi szervezetet, és próbáljuk keresni egyben a betegségek okát, és ezekre az egyéni gyógymódot. A galénoszi testnedvek tanától ma már eljutottunk a megrendelésre készíthető DNS térképekig, a családfakutatásig, még azt is meg tudjuk mondani, hogy a DNS-e alapján valakinek milyen színű a szeme vagy mélyebb-e a hangja. Lassan nyitott könyv lesz a testünk, ami egyre nagyobb utat enged nem csak önmagunk megismeréséhez, hanem a betegségek elkerüléséről és azok kezeléséről is többet tudunk meg az orvostudomány fejlődésének hála. A genetikai vizsgálat gyógyszerhez különösen fontos lehet.

Az ember kezelőorvosa általában minden további vizsgálat nélkül ír fel orvosságokat. Értjük ez alatt az antibiotikumot és még az annál sokszor kényesebb gyógyszereket is. Általában a legsűrűbben használtat az emberek körében, ami sokszor nem megfelelő sem az immunrendszer reagálása miatt, sem az esetleges allergiás reakciók miatt, amit bár legtöbbször ki kéne vizsgálni még a szedés elkezdése előtt, ez mégis sokszor elmarad.

Miben segíthet a genetikai vizsgálat gyógyszerhez?

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez nagy előnyhöz juttatja az embert, és a kezelőorvosának is nagy segítség. Ez belénk kódolt terv egy életre szól, ha egyszer elvégeztetjük a vizsgálatot, és a továbbiakban nem kell attól tartanunk, hogy tévedésből valamilyen ártalmas vagy hatástalan gyógymódot találnak a számunkra. Sok olyan betegség van ugyanis, amire a megfelelő gyógymód megtalálása nem olyan egyszerű, mint a megfázásból való kigyógyulás és a meleg citromos tea kérdése. Sokan hónapokig szenvednek azzal a kellemetlenséggel, hogy orvoshoz kell járniuk.

Ez a hosszan tartó vizsgálati és kísérletezési idő nagyon megviseli az embert nem csak testileg, de lelkileg is. Sokszor órákat kell várni a rendelőkben, miközben az ember szabadsága egyre csak fogy. Ahogy a türelme is. El tudunk képzelni azonban egy olyan utópisztikus világot, ahol bemegyünk az orvoshoz, átnyújtunk neki egy papírt, és ő tudni fogja, melyik kezelés a tökéletes a számunkra? Felesleges körök, felesleges várakozás és kellemetlen mellékhatások vagy félrekezelések nélkül. Az ember gyorsabban gyógyul fel, gyorsabban kap kezelést. Az egész hihetetlennek tűnik, ugye? Azonban a mai világ fejlettsége lassan eléri ezt a szintet, aminek egy lépcsőfoka a genetikai vizsgálat gyógyszerhez való elvégzése.

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez. De milyen gyógyszerhez?

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez széleskörű képet ad számos betegséghez kapcsolódó gyógyszeres ellátást illetően. Legyen szó akár pont a fent említett antibiotikumokról, amikre sokan allergiások, vagy az egyes fájdalomcsillapítókról, ami sokunk számára kellemetlenséget tud okozni. Az ilyen egyszerű gyógyszerekre sem egyformán reagál az emberek szervezete, és ezért is található belőlük nem egy márkájú és összetevőjű a piacon. Magyarországon, és a világon is egyre elterjedtebb továbbá a magas vérnyomás, ami a stresszes életmód, a genetika és az elhízás egyvelegének köszönhetően a modern világ egyik leginkább elterjedt, veszélyes betegsége lett. Sok gyógyszer éppen az ellenkező hatást válthatja ki azonban az emberben, mint amire eredetileg szedjük. Esetleg a vérnyomás lejjebb megy, míg a pulzusszám képes felgyalogolni egészségtelen szintekig.

Ha az embernek több alapbetegsége is van egyszerre, akkor a kezelési gyógymódok összehangolása különösen nehéz, szinte lehetetlen feladat. A gyógyszerek ütik egymást, vérnyomáscsökkentő mellett pedig különösen oda kell figyelni arra, hogy mit szedjen még az ember. Sokan idősebb korra mind a magas vérnyomástól, mind a kettes típusú cukorbetegségtől szenvednek, ami mellett akár egy kisebb megfázásra való gyógyszerezés is komoly nehézségekbe ütközik. A genetikai vizsgálat gyógyszerhez azonban mindkét betegség kezelésében segítséget nyújt. Ez a felsorolás természetesen a teljesség igénye nélkül készült, de mindenképpen meg kell még említenem a ma olyan elterjedt daganatos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket, amelyek meghatározása egyébként kifejezetten nehéz és hosszadalmas feladat.

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez tehát remek megoldás

A genetikai vizsgálat gyógyszerhez nagyon előnyös, ahogy azt a fenti érvekből megtudhattuk. Nagyban megkönnyíti az ember életét, hogyha rendelkezik egy ilyen genetikai térképpel. A kezelőorvos hamar megtalálja ennek hála a megfelelő kezelést és gyógyszeres adagolást, a gyógyszer kiválasztását. A mellékhatásokat sokkal könnyebben elkerülhetjük. Ha egyszerre többfajta gyógyszer használatát is meg kell oldania az orvosnak, a kísérletezési idő lerövidül, és sokkal könnyebben össze lehet állítani a gyógyszerek tervét. Mivel a genetika nem igazán változik az ember élete során, ezért ez a sok előny ráadásul mindössze egyetlen vizsgálatból származik. Az ember egészsége igazán megér ennyit. Karácsony idején remek ajándék lehet – a legjobb mind közül – valamelyik egészségtudatos családtag számára is egy ilyen teszt, amiről talán még nem is hallott, de minden alkalommal eszébe fog jutni egy életen át, amikor az orvosa könnyedén megoldást talál majd a problémájára, hogy milyen hatalmas könnyebbséget hozott az életébe a genetikai vizsgálat gyógyszerhez és azok összehangolásához.