Mit tud az orvosi szájmaszk?

orvosi szájmaszk: miért hordunk maszkot egyáltalán?

Maszk, így az orvosi szájmaszk is azt a célt szolgálja, hogy megakadályozza, hogy nem kívánatos elemek kerüljenek a szervezetünk a légutakon keresztül. Ugyanakkor fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek azzal, hogy nincs az a kereskedelmi forgalomban lévő maszk, amely 100%-os védelmet tudna nyújtani nekünk. Tehát a maszk viselése semmire sem garancia, mégis ajánlott bizonyos tevékenységek során, vagy kötelező egyes időszakokban, mint a mostani járvány idején is. De miért, ha nem 100%-os a védelem? Azért, mert bár nem teljeskörű, mégis sokat segít nekünk a szervezetünk megóvásában. Például, amikor egészségügyi okok miatt szorulunk maszkviselésre, akkor annak az oka az, hogy a maszk hatékonyan gátolja például a nyálcseppek és az abban található vírusok és baktériumok kijutását a levegőbe. A maszk ilyen esetekben nem (csak) a mi védelmünket, hanem mások megóvását szolgálja. Ez sajnos a jelenlegi helyzet során a lakosság egy része számára nem egyértelmű és a feléjük irányuló média-kommunikáció is félreérthető, pontatlan. A lakosságnak meg kell azt is értenie, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi. Egyáltalán nem haszontalan a jelenlegi helyzetben. A kötelező maszkviselés nem egyéni, hanem kollektív védelmet jelent a mostanihoz hasonló helyzetben. Az orvosi szájmaszk egy olyan választási lehetőség, amely többet nyújt, mint egy szövet-vagy egy egyszerűbb gyógyszertári maszk. Utóbbi kettő is megfelelő védelmet nyújt, de nem rendelkezik szénszűrő betéttel.

orvosi szájmaszk: mit tud?

Az orvosi szájmaszk egy olyan ergonomikus, 7 rétegű, antiallergén, légszeleppel ellátott arcmaszk, amely kiegészíthető PM2.5. szűrőstruktúrával is. A PM az angol particulate matter rövidítése, amely azt jelenti, hogy finomszemcsés anyag. Ez a jelölés arra utal, hogy mekkora részecskeméretet képes az adott maszk megszűrni. A 2.5-ös méret azokat a szemcséket jelölik, melyeknek átmérője annyira kicsi, hogy nem tudnak a tüdőből kiürülni (leülepedik a tüdőhólyagokba) vagy, ha mégis, akkor nagyon nehezen. Ezért egészségügyi szempontból ennek, illetve a 10 mikron méretjelzésnek van jelentősége. Az orvosi szájmaszk egy aktívszenes, 5 rétegű cserélhető szűrőpárnával már képes kiszűrni a levegőben szálló nemkívánatos elemek 95%-át.

orvosi szájmaszk: viselhető?

A hosszútávú maszkviselés sok bosszúságot okoz a mindennapok során, arról nem is beszélve, hogy a nem eldobható maszkoknál a fülrögzítő gumi a sok viselés miatt előbb-utóbb kinyúlik, s a maszk gyakorlatilag használhatatlanná válik.

A maszk megfelelő viselése elengedhetetlen a kellő védelemhez. A helyes viselés az orr és a száj eltakarását jelenti, úgy, hogy közben a lehető legszorosabban illeszkedik az archoz. Ez megnehezíti a légzést.  Annak érdekében, hogy az orvosi szájmaszk viselése senki számára ne okozzon nagyobb kellemetlenséget a szükségesnél, a tervezők és fejlesztők számtalan szempontot alapul vettek. A légzés megkönnyítése érdekében a maszk légzéskönnyítő szeleppel van ellátva, így kényelmesen viselhető egész nap anélkül, hogy a légzést megnehezítené. Ez a szelep egyúttal a felmelegedést is megakadályozza.

Az orvosi szájmaszk kialakításánál nem csak a légzés megkönnyítése, de a kényelmes viselés is fontos kritérium. A maszk illeszkedik az állhoz, rugalmas fülrögzítő pántokkal van ellátva, amelyek állíthatók. Felső része kellően flexibilis, így bármely arcformára igazodik. A színek terén is rendkívül sokrétű a választék, ezért mindenki talál olyat, amely illeszkedik a stílusához.

orvosi szájmaszk: hogyan tisztítható?

Ez a maszk mosható, fertőtleníthető és vasalható, köszönhetően pamut anyagának. Arra ügyeljünk, hogy ha ilyen maszkot vásárolunk és használjuk, minden nap érdemes kimosni. Első használat előtt pedig kötelező! Bár az ajánlott hőfok most a járvány idején 60 fok, ez a maszk biztonsággal csak 40 fokon mosható és szárítható. Ezt tartsuk is be a károsodás elkerülése érdekében. A fertőtlenítését klór tartalmú fertőtlenítővel végezhetjük. A vasalás a hőkezelés miatt is ajánlott. A fertőtlenítés során enyhén klóros vízben történjen, legalább 10 percig.

A maszk levétele előtt mossuk meg a kezünket vagy használjunk kézfertőtlenítőt. Így csökkenthetjük a maszkra kerülő nemkívánatos elemeket és az arcunkat is védjük a fertőzésektől, portól. Ehhez elengedhetetlen, hogy ne érjünk viselés közben és után a felülethez, csak, ha tiszta a kezünk. Levételnél hátulról fogjuk meg a fülrögzítő pántokat, majd távolítsuk el az arcuktól. Lehetőség szerint azonnal fertőtlenítjük, vagy csomagoljuk be addig, amíg erre lehetőségünk nem nyílik. Ne felejtsük el utána is kezet mosni szappannal és melegvízzel!