Szemüveg vagy kontaktlencse?

A szemüvegesek nagy dilemmája

Amikor az ember szeméről kiderül, hogy látásjavító eszközt kell viselnie, mindenkiben felmerül a kérdés, hogy szemüveg vagy lencse tulajdonosa legyen-e. A választás nem egyszerű, ugyanakkor mindenki számára létezik egy tökéletes megoldás. Egyetlen tökéletes választásról nem beszélhetünk. Mindkét látásjavítási eszköznek megvannak a maga előnyei és hátrányai, illetve azt is figyelembe kell vennünk, hogy melyik változat hordható a számunkra.

A szemüveg előnyei

A szemüvegnek sok előnye van. Nem igényel különösebb ápolást, összesen egyszer kell kifizetnünk, és a hordási ideje gyakorlatilag korlátlan, ha megfelelően vigyázunk rá. Akkor sem kell teljesen megszabadulni tőle, hogyha a lencse már nem megfelelő. Ilyenkor ugyanis elég csak a szemüveg lencséjét megvásárolni, és ezt beilleszteni a keretbe, amit persze szakértő kezekre kell bíznia az embernek. Ellentétes esetben azonban nem mindig igaz ez az állítás, hogyha a szárak mennek tönkre vagy a középrész, már a lencse sem lesz sokszor használható. Legrosszabb esetben pedig amire számíthatunk, az is néhány év zavartalan hordása a szemüvegnek. A gondozása valóban egyszerű, hogyha koszosnak ítéljük meg az üveget, akkor megtisztítjuk kifejezetten erre a célra gyártott kendővel vagy folyadékkal. A szállítását és a tárolását tokban oldjuk meg, melynek használata egyszerű, az ára pedig elhanyagolható. Összes költsége tehát ennyi a szemüvegnek: el kell készíttetni, tisztítószereket alkalmazni rajta és tokban tárolni. Egy jó szemüveg öltöztet: nem csak jobb látást biztosít, de célnak megfelelő kerettel sok mindent el tudunk érni. Nézhetünk ki a legokosabbnak a munkában, vagy éppen stílusos, esetleg bohókás embernek általa, de azok számára is van megoldás, akik legszívesebben elrejtenék a tényt, hogy szemüveget hordanak. Ezt keret nélküli lencsékkel tudjuk elérni, ami azonban egy kicsit költségesebb beruházás, mint a mezei szemüveg, azonban a célnak így felel meg. Ma már a napszemüveg hordásáról sem kell lemondanunk, hogyha ezt a látásjavító eszközt választjuk. Vásárolhatunk külön rápattintható sötétített lencséket és olyan szemüveget is készíttethetünk, amely a fényre fokozatosan sötétedik vagy világosodik, ami egy egészséges módja a szem fényhez való szoktatásának, a lencse ugyanis nem vált olyan gyorsan árnyalatot, mintha egy másodperc alatt magunkra kapnánk egy napszemüveget, ez pedig segít a látásunk egészségének megtartásában.

Amikor nem a szemüveg a megfelelő

Sokan választják mégis a kontaktlencsét szemüveg helyett. Annyit azonban fontos tudni, hogy míg előbbi bekezdésben tárgyalt termékhez nincs szükség másikra, addig ezt nem nagyon tudjuk a másik nélkül megoldani. A lencsének van egy napi „lejárati” ideje, legalább négy órát pihennie kell, de a szemünk általában már előbb elfárad, mint hogy ilyen végletekig folyamodjunk. Lefekvéshez mindenképpen ki kell venni a szemből, mert éjjel nem pislogunk, így pedig folyadékot sem termel a szem, ami miatt a lencse kiszárad és a szemhez tapad. Akik szétszórtabb természetűek, azoknak nehéz lehet megtanulni minden este kivenni és minden reggel betenni a lencsét, illetve annak a tisztítása is komoly és felelősségteljes feladat. Ezért tizennégy éves kor alatt nem is lehet használni, inkább felnőtteknek ajánlott, illetve idősebb tinédzsereknek. Ha megnézzük itt is a költségeket, azt tapasztaljuk, hogy a lencse egy folytonos kiadást jelent, ehhez azonban meg kell választani, milyen terméket szeretnénk. Szétszórt emberek számára, vagy akik csak alkalmanként viselnék a kontaktlencsét, azoknak a napi vagy a heti lesz a megfelelő, míg a folytonos használat során a havi darabok a legjobb döntés. Havi néhány ezer forintról van itt szó, de emellett még egy párszáz forintos tokot, illetve egy tisztító és tároló folyadékot is.

Egyéniség kifejezése és a látás javítása: szemüveg vagy lencse?

Mivel az ember szeme gyakorlatilag az egyik legfontosabb része nem csak azért, mert egy érzékszervről beszélünk. A szem a lélek tükre – állítja nagyon jól egy mondás. Amikor valakivel beszélünk, akkor a szemébe nézünk, keressük a kontaktust. Egy jó szemüveg javíthat ezen a területen, míg egy nem megfelelő éppen, hogy ronthat. Az is kérdés, mi áll jól nekünk mások és magunk szerint, de az sem elhanyagolható tényező, hogy mi az, amiben komfortosan érezzük magunkat, illetve az sem mindegy, hogy az adott dolog eltakarja-e a sminket vagy éppen kiemeli nők esetében.

Ahogy egyre több szemüveges ember van a világban, úgy egyre kevésbé lesz ez csúfolás vagy hátrány tárgya az emberiségben, gyakorlatilag a legmindennapibb látvány, amely még valamilyen pozitív, értelmiségi jelentést is hordoz magában. A kényelem is fontos, melyik fárasztja kevésbé a szemet, mi az, amivel jobbnak érezzük a látási funkciónkat, ami nem nyom sehol, amivel tényleg legjobban át tudunk élni egy adott napot. Ezért nincs is jó megoldás vagy válasz a kérdésre, hiszen mindenki egyéni, és megvan a lehetősége, hogy maga döntsön az ügyről, ezért én csak a tényeket szerettem volna felsorolni, a végső választás úgyis egyéni lesz.